Μικρά και μεγάλα "κόλπα" της κουζίνας! Μέρος 1ο



Μαρινάρισμα πριν το Ψήσιμο…
Χοιρινό ή Βοδινό κρέας = 3-24 ώρες

Στήθος κοτόπουλου χωρίς το δέρμα και τα κόκκαλα = 3 ώρες

Άλλα μέρη του κοτόπουλου = 3-24 ώρες

Μεγάλα ψάρια = 30 λεπτά

Μικρά ψάρια = 15 λεπτά

Λαχανικά = 15-60 λεπτά 



Το ρύζι δεν πρέπει ….
Το ρύζι δεν πρέπει να ανακατεύεται κατά το μαγείρεμά του. Το συχνό ανακάτεμα σπάει τους κόκκους, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα το ρύζι να μαλακώνει, να κολλά και λασπίζει.


Ένα φλυτζάνι περιέχει….
Αλεύρι 115 γρ.

Κορν φλάουρ 100 γρ.

Μέλι, γκόλντεν σίροπ (golden syrup) 350 γρ.

Υγρά γενικά 225 ml

Κιμάς (από κρέας) συμπιεσμένος 225 γρ.

Ρύζι ωμό 200 γρ.

Ρύζι βρασμένο και καλά στραγγισμένο 165 γρ.

Σιμιγδάλι & κους – κους 180 γρ.

Ζάχαρη άσπρη ψιλή 225 γρ

Ζάχαρη μαύρη υγρή 200 γρ.

Ζάχαρη άχνη 125 γρ.



Ξηροί καρποί
Αμύγδαλα ολόκληρα 150 γρ.

Αμύγδαλα φιλέ 115 γρ.

Φουντούκια 150 γρ.

Καρύδια 115 γρ.

Ξηροί καρποί αλεσμένοι 115 γρ.

Ξηροί καρποί κομμένοι 115 γρ.



Αποξηραμένα φρούτα
Σταφίδες 150 γρ.

Βερύκοκκα 150-175 γρ.

Δαμάσκηνα 175 γρ.

Κερασάκια γκλασέ 125 γρ.

Δημητριακά νιφάδες 100 γρ.

Όσπρια
Φακές – φάβα 225 γρ.

Φασόλια άσπρα 200 γρ

Γαλέτα
Φρέσκια 50 γρ.

Ξερή 115 γρ.

Τυρί
Τυρί τύπου γραβιέρα ή τσένταρ 115 γρ.

Παρμεζάνα 150 γρ.

Τυρί κρέμα 225 γρ.

Ψάρι
Γαρίδες καθαρισμένες 175 γρ.

Ψάρι μαγειρεμένο και ξεψαχνισμένο 225 γρ.

Λαχανικά
Κρεμμύδια κομμένα 115 γρ.

Λάχανο ψιλοκομμένο 75 γρ.

Αρακάς 150 γρ.

Φύτρες 50 γρ.

Πατάτες πουρέ 200 γρ.

Σπανάκι πουρέ (βρασμένο) 200-225 γρ.

Ντομάτες τριμένες 225 γρ.

Βούτυρο, μαργαρίνη, λαρδί
100 γρ. 8 κουταλιές

225 γρ. 1 φλυτζάνι

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι = 100 γρ. 


1 κουταλιά της σούπας = 8 γρ.

Ζάχαρη
1 φλιτζάνι = 200 γρ. 


1 κουταλιά της σούπας = 15 γρ.

Γλάσο
1 φλιτζάνι = 100 γρ. 


1 κουταλιά της σούπας = 8 γρ.

Βούτυρο ή μαργαρίνη
1 φλιτζάνι = 200 γρ. 


1 κουταλιά της σούπας = 15 γρ.

Φυτικό λίπος
1 φλιτζάνι = 150 γρ. 


1 κουταλιά της σούπας = 12 γρ.

Τριμμένη φρυγανιά
1 φλιτζάνι = 50 γρ. 


1 κουταλιά της σούπας = 4 γρ.

Ρύζι
1 φλιτζάνι = 210 γρ. 1 κουταλιά της σούπας = 16 γρ.


Το ξύδι ….
Λίγες σταγόνες ξύδι στο σφουγγάκι για τα πιάτα θα σας απαλλάξουν από τυχόν μυρωδιές στα πιάτα και στα ποτήρια.

Επίσης νερό και ξύδι αναμεμειγμένο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως καθαριστικό για τα άλατα σε βρύσες και ανοξείδωτα.Η δοσολογία είναι 3 μέρη νερό και ένα ξύδι.


Για να μη νερώνει η ντοματοσαλάτα… 
Όταν αλατίζουμε τις ντομάτες το αλάτι σιγά σιγά τραβάει το νερό τους, με αποτέλεσμα να μαραζώνουν και να νερώνει η ντοματοσαλάτα. Γι αυτό καλό είναι να την αλατίζουμε μόλις τη σερβίρουμε στο τραπέζι και όχι πιο πριν.



Για εύκολο καθάρισμα φούρνου…
θερμαίνουμε για λίγο τον φούρνο και τον σβήνουμε.
Τοποθετούμε την σχάρα στη μεσαία θέση και πάνω της τοποθετούμε ένα μικρό πιατάκι με αμμωνία .
Στο πάτο του φούρνου τοποθετούμε μια μικρή κατσαρόλα με βραστό νερό.
Κλείνουμε την πόρτα του φούρνου και αφήνουμε για 3 με 4 ώρες.
Στη συνέχεια καθαρίζουμε ως συνήθως.



Ορισμοί Θερμοκρασιών φούρνου 
120°C = πολύ χαμηλός
150°C = χαμηλός
165°C = μέτρια χαμηλός
180°C = μέτριος
190°C = μέτρια ζεστός
205°C = ζεστός
230°C-260°C = πολύ ζεστός



Για να μην πιτσιλάει το τηγάνι…
Κατ` αρχήν τα υλικά που θα τηγανίσουμε πρέπει να είναι όσο πιο στεγνά γίνεται. Αξίζει να περιμένουμε λίγο. Φυσικά μπορούμε να σκεπάσουμε το τηγάνι με την ειδική πυκνή σήτα. Τι γίνεται όμως αν δεν την έχουμε πρόχειρη; Λίγο αλάτι (μια κουταλιά περίπου) στην μέση του τηγανιού την ώρα που ζεσταίνουμε το λάδι κάνει αρκετά καλή δουλειά



Ορισμοί θερμοκρασιών (σε σχέση με το βρασμό)
85°C = κοχλάζει το νερό
100°C = βράζει το νερό
108°C = σωστή θερμοκρασία για μαρμελάδες
115°C = το σιρόπι έχει μορφή κόμπου
160°C = το σιρόπι καραμελώνει



Για να μην μυρίζουν τα χέρια σας κρεμμύδι …
Αν κόψετε κρεμμύδια και μυρίζουν τα χέρια σας, τρίψτε καλά τα χέρια σας με λίγο ελληνικό καφέ. Ακόμα μπορείτε να βάλετε λίγη σκόνη ελληνικού καφέ στο ζεστό μάτι της κουζίνας για να φύγουν οι δυσάρεστες μυρωδιές από την κουζίνα σας.



Για να μη μυρίζουν τα χέρια σας σκόρδο …
Καθαρίσατε σκόρδο και μύρισαν τα χέρια σας. Κόψτε μια ντομάτα και τρίψετε τα χέρια σας με αυτήν. Αμέσως μετά πλύνετέ τα.



Για να μη μυρίζει το σπίτι γενικώς…
Η καλύτερη λύση είναι η σωστή χρησιμοποίηση του απορροφητήρα της κουζίνας. Σπάνια διαβάζουμε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Αυτές, λοιπόν, κατά κανόνα λένε πως την ώρα που χρησιμοποιούμε απορροφητήρα πρέπει να είναι μία πόρτα κουζίνας ανοιχτή, αλλά όχι προς το εξωτερικό του σπιτιού ή παράθυρο, γιατί τότε ο εξωτερικός αέρας διώχνει τις μυρωδιές προς το εσωτερικό του σπιτιού. Αν ο απορροφητήρας συντηρείται σωστά έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.



Αν κάψουμε λίγο το φαΐ
Αν το φαΐ άρπαξε λίγο στο μαγείρεμα ρίχνουμε εξωτερικά στην κατσαρόλα κρύο νερό, να χαμηλώσει η θερμοκρασία του πάτου της. Μετά αλλάζουμε κατσαρόλα, μεταφέροντας μόνο το μη καμένο φαγητό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα προσθέτοντας τα απαραίτητα υγρά. Με τον τρόπο αυτό δεν μυρίζει καμένο το φαΐ. Την κατσαρόλα που κάηκε την καθαρίζουμε εύκολα αν την αφήσουμε λίγες ώρες με νερό ζεστό όπου έχουμε ρίξει λίγο σαπούνι πλυντηρίου πιάτων.



Για να μη σπάζουν τα αυγά κατά το βράσιμο …
Τα αυγά σπάζουν με το βράσιμο όταν τα έχουμε βγάλει μόλις από το ψυγείο. Γι αυτό πρέπει να τα βγάλουμε περίπου 20 λεπτά πιο πριν για να πάρουν τη θερμοκρασία δωματίου. Επίσης στο βράσιμο ρίχνουμε στο νερό λίγο αλάτι.



Για να μη φουσκώνει το νερό όταν βράζουν τα μακαρόνια ..
Για να μη χύνεται το νερό όταν βράζουν τα μακαρόνια, προσθέστε λίγο λάδι, μία – δύο κουταλιές, στο νερό όταν βράζουν. Όλος ο αφρός θα εξαφανιστεί.



Ελαφρότερη και γευστικότερη σάλτσα Pesto….
Για να γίνει πιο ελαφριά και πιο γευστική η σάλτσα pesto αντικαθιστούμε το μισό βασιλικό με μαϊντανό και επίσης το μισό κουκουνάρι με αμύγδαλο. Έτσι έχει μια διαφορετική γεύση από τη συνηθισμένη και συνάμα αρκετές θερμίδες λιγότερες



Για μια διαφορετική γεύση στα κοκκινιστά …
Δοκιμάστε στα κάθε είδους κοκκινιστά αλλά και στη φασολάδα να προσθέσετε κατά το μαγείρεμα λίγη ξεραμένη πορτοκαλόφλουδα.



Για Τραγανές Πατάτες Φούρνου …
Αν θέλουμε οι πατάτες φούρνου να γίνουν τραγανές, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά προσθέτουμε από πάνω και λίγη φρυγανιά τριμμένη.



Για να μην βγάζουν ρίζες οι πατάτες… 
Όταν φυλάμε πατάτες στην αποθήκη ή οπουδήποτε αλλού και δεν θέλουμε να βγάλουν γρήγορα ρίζες, βάζουμε ανάμεσά τους ένα μήλο. Θα καθυστερήσει για μεγάλο διάστημα το φύτρωμα των ριζών.



Κρέμα γάλακτος και Γιαούρτι
Eάν δε θέλτετε να χρησιμοποιήσετε κρέμα γάλακτος σε κάποιο από τα φαγητά σας, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με την ίδια ποσότητα πλήρους γιαουρτιού. Αυτό ισχύει τόσο για σούπες και ωμές σαλάτες, όσο και για σάλτσες και φαγητά με κρέας.



Αντικατάσταση μπεσαμέλ
Mπορείτε να αντικαταστήσετε τη μπεσαμέλ με ένα μείγμα από χτυπημένους κρόκους με κρέμα γάλακτος ή πλήρες γιαούρτι και τριμμένο τυρί. Τα φαγητά σας θα πάρουν όμορφο χρώμα και πολύ πιο ελαφριά γεύση.



Λεμόνι
Eάν θέλετε να αυξήσετε την απόδοση του λεμονιού, πριν το στύψετε βάλτε το μέσα σε ζεστό νερό για 15 λεπτά



Λεκέδες από νερό στα έπιπλα …
Αν έχετε λεκέδες από νερό που έχουν στεγνώσει στα έπιπλά σας, ένα μείγμα οδοντόπαστας και σόδας μαγειρικής, είναι αποτελεσματικό.
Τρίψτε ελαφρά με το μείγμα αυτό τους λεκέδες με ένα χνουδωτό νωπό ύφασμα. Μετά τρίψτε την επιφάνεια με ένα μαλακό στεγνό ύφασμα.



to be continued…….


πηγή : www.sintagigiagias.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s