Χταπόδι γιουβέτσι με θυμάρι και ρίγανη στην γάστρα

1958342_10153496648410662_1134707906406052049_n

Υλικά

Για το χταπόδι:

1.000 γρ. χταπόδι

2 δαφνόφυλλα

6-8 κόκκους μπαχάρι

Για το γιουβέτσι:

το βρασμένο χταπόδι (κομμένο σε κύβους)

το ζουμί από το βρασμένο χταπόδι

1 πακέτο (500 γρ.) κριθαράκι μέτριο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

½ Pummaro

2/3 κούπας ελαιόλαδο

1,5 φλ. νερό

2 δαφνόφυλλα (ακόμα)

1 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι

1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη

1 κ.γ. ζάχαρη

αλάτι και  πιπέρι

Παρασκευή

Βάζουμε το πολύ καλά πλυμμένο χταπόδι χταπόδι σε μία κατσαρόλα χωρίς νερό με τα δαφνόφυλλα και τα μπαχάρια. Σκεπάζουμε το σκεύος κι ανεβάζουμε την φωτιά στο μέγιστο για να πάρει βράση. Μόλις πάρει βράση, κατεβάζουμε την θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για περίπου 40-50’ . Το χταπόδι δεν πρέπει να ψηθεί εντελώς, καθώς θα ξαναψηθεί και με το κριθαράκι στην γάστρα.

Μετά τα 50 λεπτά το κατεβάζουμε από το μάτι της κουζίνας και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και κατόπιν το κόβουμε σε κύβους.

Στραγγίζουμε το ζουμί (από τα δαφνόφυλλα και τα μπαχάρια) και το κρατάμε κι αυτό στην άκρη για αργότερα.

Βάζουμε στην γάστρα το κριθαράκι κι όλα τα υπόλοιπα υλικά, συμπεριλαμβανομένου του χταποδιού και του ζωμού του και τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 210°C μέχρι να πάρει βράση. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε στους 190°C και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά.

Βγάζουμε την γάστρα από τον φούρνο και δοκιμάζουμε το κριθαράκι για να είμαστε σίγουροι ότι έχουν ψηθεί καλά και το αφήνουμε για λίγα λεπτά να «ξεκουραστεί» και να τραβήξει το ζουμί του προτού το σερβίρουμε.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s